Beleef avontuur bij de Sallandse Heuvelrug

Sportievelingen opgelet: de Sallandse Heuvelrug in Overijssel heeft alles wat jouw hartje begeert! Dit natuurgebied is de ideale locatie voor wandelaars, fietsers, ruiters en mountainbikers. Er worden hier diverse sportieve activiteiten, tours en excursies georganiseerd. Kortom: het is dé plek voor alle natuurliefhebbers, ontdekkers en gezinnen die op zoek zijn naar avontuur!

Enig resultaat

De Sallandse Heuvelrug: een rug van heuvels

De Sallandse Heuvelrug is een bekend Nationaal Park in Overijssel, gelegen tussen Hellendoorn en Holten. De naam van dit natuurgebied verraadt al waar het bekend om staat: het landschap bestaat uit heuvels. Iedere heuvel heeft een naam en draagt zijn eigen verhaal met zich mee. Zo is er de Hellendoornse Berg, de Haarlerberg, de Holterberg en de Koningsbelt; de laatstgenoemde steekt met een hoogte van maar liefst 75 meter over het hele natuurgebied uit.

Hoe heeft de Sallandse Heuvelrug zich zo kunnen vormen? Het ontstaan van dit landschap gaat terug op de ijstijd en is een combinatie geweest van schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand. Er valt ontzettend veel te leren en wie geïnteresseerd is, kan bij het bezoekerscentrum terecht voor een uitgebreide brochure.

Het landschap van de Sallandse Heuvelrug

Naast de kenmerkende heuvels bestaat het landschap van de Sallandse Heuvelrug uit groene bossen en enorme heidevelden. Dit maakt het natuurgebied een populaire bestemming voor ruiters, wandelaars en fietsers. Speciaal voor deze doelgroepen zijn er door het park verschillende routes aangelegd. Wat is er nu fijner dan een tochtje door de prachtige natuur van Overijssel?

Maak een unieke fietstocht door de natuur

Het gevarieerde landschap van de Sallandse Heuvelrug leent zich bijzonder goed voor fietstochten. Terwijl je over kronkelende paden de groene bossen en droge heidevelden doorkruist, passeer je de rivier Regge. Door het park de Sallandse Heuvelrug zijn diverse fietsroutes aangelegd van 30 tot 50 kilometer. Onderweg zul je genieten van de meest spectaculaire vergezichten, daarvoor is het nog niet eens nodig om de top van de heuvels te bereiken. Daarnaast vind je langs de route verschillende eetcafés, terrasjes en bankjes, zodat je even uit kunt rusten onder het genot van een hapje en drankje. Lijkt het je leuk om tijdens je tocht historische overblijfselen van de oorlog en de bevrijding te zien? Kies dan voor de Liberation Fietsroute!

Paardrijden en wandelen in de Sallandse Heuvelrug

Ruiters kunnen gebruik maken van een startpunt met parkeerplaatsen en duidelijk gemarkeerde ruiterroutes. Langs de weg zal je verschillende paddocks en cafeetjes tegenkomen zodat je op adem kunt komen van de trip.

Wie graag een wandeling maakt in de natuur, is bij de Sallandse Heuvelrug aan het juiste adres. Of het nu voorjaar, zomer, herfst of winter is, in de Sallandse Heuvelrug is zoveel moois te ontdekken. Ga op pad met de boswachter, organiseer een speurtocht en spot de meest zeldzame planten en dieren. De kleintjes kunnen mee, want alle paden zijn geschikt voor buggy’s. En dat eigenwijze doerakje dat per sé zelf wil lopen, neemt gewoon het Dierenvriendjespad. Onderweg kom je de meest knusse horecagelegenheden tegen, zodat je kunt opwarmen met een kopje koffie of kunt afkoelen met een lekker ijsje. In het pannenkoekenrestaurant worden verse, ambachtelijke pannenkoeken geserveerd. Dat zullen de kinderen al helemaal geweldig vinden!

Plan je bezoek bij de Sallandse Heuvelrug

Of je nu met de auto of met het openbaar vervoer reist, Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is goed bereikbaar. Op verschillende steunpunten zijn voor bezoekers van het park parkeerplaatsen aangelegd, zoals bij hoofdsteunpunt Erve De Pas of Holterberg. Mindervaliden en 65+’ers met een vergunning kunnen gebruik maken van de speciale parkeervoorziening bij Noetselerberg. In het park zelf bevinden zich vier startpunten met centra voor extra informatie over de natuur en de geschiedenis van de Sallandse Heuvelrug. Daarnaast heeft het park 65 gastheren en gastvrouwen die opgeleid zijn om jou te voorzien van hulp en informatie. Kortom: in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug kan jong en oud genieten van een zorgeloze, avontuurlijke en leuke dag!